Παρένθετη Μητρότητα
Η παρένθετη μητρότητα βρίσκει εφαρμογή όταν ουσιαστικά η γυναίκα δεν διαθέτει μήτρα, δεν είναι δυνατόν να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους ή δεν το επιθυμεί.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξετε μια παρένθετη μητέρα όπως:
- Eπανειλημμένοι αποτυχημένοι κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης
- Καθέξιν αποβολές
- Υστερεκτομή
- Σοβαρές ιατρικές παθήσεις
- Δεν θέλει η γυναίκα να κυοφορήσει
Η συμφωνία παρένθετης μητρότητας ή το συμφωνητικό παρένθετης μητρότητας θεωρείται η διεκπεραίωση της εγκυμοσύνης για μελλοντικούς γονείς. Η απευθείας παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στην Ελλάδα
Τι είναι η παρένθετη κύηση?
Το πιο διαδεδομένο είδος παρένθετης μητρότητας ,είναι η παρένθετη κύηση.
Στην παρένθετη μητρότητα, μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά παιδί για λογαριασμό μιας άλλης γυναίκας, το οποίο προέρχεται από εξωσωματική γονιμοποίηση και μεταφορά ξένων προς την παρένθετη μητέρα γονιμοποιημένων ωαρίων. Τα σπερματοζωάρια προέρχονται από τον άνδρα του ζευγαριού ενώ τα ωάρια από τη βιολογική μητέρα ή από δότρια η οποία δεν έχει καμία σχέση με την παρένθετη.
Η παρένθετη μητρότητα προτιμάται από ζευγάρια που θέλουν ένα γενετικά δικό τους παιδί αλλά έχουν προβλήματα να το αποκτήσουν εξαιτίας κάποιου γυναικείου παράγοντα υπογονιμότητας ( ο ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας μπορεί να αποφευχθεί με την εξωσωματική γονιμοποίηση και την μικρογονιμοποίηση).
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της παρένθετης μητρότητας:
Εάν δεν μπορείτε να συλλάβετε, η παρένθετη μητρότητα δίνει την ευκαιρία σε εσάς και τον σύντροφό σας να αποκτήσετε ένα παιδί που τουλάχιστον θα σχετίζεται κατά το ήμισυ γενετικά με εσάς.
Αυτός ο γενετικός σύνδεσμος μπορεί να είναι μέσω ενός εμβρύου που δημιουργήθηκε από δικό σας ωάριο και το σπέρμα του συντρόφου σας ή δανεικό ωάριο ή από δότη σπέρματος.
Μπορείτε να κάνετε αίτηση για γονική εντολή για το μωρό αν είστε ετεροφυλόφιλοι, δεδομένου ότι είστε σε σχέση ή παντρεμένοι, έχετε κάνει πολιτικό γάμο ή συζείτε.
Νομοθεσία στην Ελλάδα:
Η νομοθεσία στην Ελλάδα καθορίζει όλες τις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και όλων των θεραπειών γονιμότητας, συμπεριλαμβάνοντας την εξωσωματική γονιμοποίηση, την σπερματέγχυση με σπέρμα από τον σύζυγο ή άλλον δότη, ανάκτηση σπέρματος με τις μεθόδους PESA, TESA, MESA, δωρεά ωαρίων, ενδομητριακή έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI),υποβοηθούμενη εκκόλαψη ωαρίων (AH),μεταφορά βλαστοκύστης και κατεψυγμένων ωαρίων.
Ο νόμος επιτρέπει τη δωρεάν, ανώνυμη δωρεά ωαρίων και σπερματοζωαρίων, επιτρέποντας σε ζευγάρια , ή για ελεύθερες γυναίκες να υποβληθούν σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η παρένθετη μητρότητα με εξωσωματική γονιμοποίηση επιτρέπονται από την ελληνική νομοθεσία.
Επιτρέπεται η δωρεά σπέρματος , δωρεά ωαρίων και η δωρεά εμβρύων.
Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα, ενώ στην Ελλάδα είναι νόμιμη από το 2002 (Νόμος 3089/2002).