Εξωσωματική γονιμοποίηση
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Περιλαμβάνει την γονιμοποίηση ωαρίων από σπερματοζωάρια στο εργαστήριο με στόχο τη δημιουργία εμβρύων, τα οποία καλλιεργούνται για 2-6 ημέρες σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες. Μετά την επιλογή ενός ή δύο εμβρύων καλής ποιότητας ακολουθεί η μεταφορά τους στην μήτρα, ενώ εφόσον υπάρχουν πλεονάζοντα έμβρυα καλής ποιότητας μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση.
ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:
- Μη διαπερατές σάλπιγγες
- Προβλήματα ανδρικού παράγοντα
- Προβλήματα ωοθηκικού παράγοντα
- Προηγούμενες μη επιτυχημένες προσπάθειες σπερματέγχυσης
- Ανεξήγητη υπογονιμότητα
Μετά την ωοληψία, ακολουθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων:
- η κλασική γονιμοποίηση (IVF-In Vitro Fertilization),όπου συγκεκριμένος αριθμός σπερματοζωαρίων τοποθετείται σε καλλιεργητικό υλικό που περιέχει τα ωάρια. Τα σπερματοζωάρια έρχονται σε επαφή με το ωάριο μόνα τους και ένα από αυτά διεισδύει μέσα του και το γονιμοποιεί.
- η μικρογονιμοποίηση (ICSI-Intracytoplasmic Sperm Injection) όπου επιλέγονται μόνο τα ώριμα ωάρια και ο εμβρυολόγος με ειδικούς χειρισμούς σε μικροσκόπιο, εγχύει ένα σπερματοζωάριο σε κάθε ωάριο. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα γονιμοποιημένα ωάρια τοποθετούνται σε κλίβανο με κατάλληλες συνθήκες.
Αξιολόγηση εμβρύων
Την πρώτη μέρα μετά την ωοληψία γίνεται ο έλεγχος της γονιμοποίησης, δηλαδή ο έλεγχος της παρουσίας των δύο προπυρήνων, έναν μητρικής και έναν πατρικής προέλευσης. Στο στάδιο αυτό δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαιρέσεις των κυττάρων. Τα έμβρυα παραμένουν στον κλίβανο τις επόμενες μέρες μέχρι και την εμβρυομεταφορά τους και αξιολογούνται από τους εμβρυολόγους την 3η ή/και την 5η ημέρα της καλλιέργειας τους.
Υποβοηθούμενη εκκόλαψη
Λίγο πριν τη μεταφορά των εμβρύων, ανοίγεται στη διαφανή ζώνη μια μικρή οπή ή υφίσταται διαδικασία λέπτυνσης, χρησιμοποιώντας και στις δύο περιπτώσεις μία ειδική τεχνική μικροχειρισμού με laser ή μηχανική τριβή. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για κάθε έμβρυο χωριστά και ονομάζεται υποβοηθούμενη εκκόλαψη (assisted hatching). Η τεχνική της υποβοηθούμενης εκκόλαψης πραγματοποιείται σε περιπτώσεις, όπου το εξωτερικό περίβλημα του εμβρύου πιστεύεται πως είναι παχύ και σκληρό με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η εμφύτευση. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η απελευθέρωση του εμβρύου από την διάφανη ζώνη και η εμφύτευσή του.